RAL ugradnjom do uštede energije

RAL ugradnja najvećim dijelom cilja na uštedu energije, ali uz pravilnu montažu, kako bi se spriječila pojava vlage i njezine posljedice. Modernim prozorima najvećim smo dijelom riješili gubitke kroz same prozore ili vrata, ali pojavljuje se sve veći problem oko neadekvatne izvedbe spoja između prozora i zida. Zbog toga se često tek nakon ugradnje energetski efikasnih prozora pojavljuje vlaga koja uzrokuje pojavu plijesni i gljivica.

illbruck RAL ugradnja
illbruck RAL ugradnja

Spriječite kondenzaciju

Samo za ilustraciju, u roku 24 sata kroz otvor fuge od svega 1 mm, duljine 1 m koja nije paronepropusno izolirana s unutarnje strane u građevni element (zid) kondenzira otprilike 360 g vode! To često dovodi do već spominjane pojave plijesni, gljivica, te čak curenja vode iz zida, ispod novougrađenog prozora. Za to se često okrivljuje propusnost brtvila ili navodno krivo postavljena okapnica i sl.

Kako bismo spriječili takve pojave i osigurali ugradnju prema RAL-u koji se bavi pravilnom izvedbom potrebno je prozor pozicionirati na pravilnu liniju i naročito s unutarnje strane spriječiti protok vodene pare u izolaciju paronepropusnim trakama ili brtvilima, a s vanjske razine spriječiti ulazak tekuće vode ili proboj kiše, ali osigurati neometano kretanje vodene pare iz građevinskog elementa u atmosferu za što koristimo brtve ili trake karakteristika koje zadovoljavaju gore opisane RAL smjernice.

Materijal koji koristimo za RAL ugradnju

  • illbruck
  • Würth

Nazovi 01 6270 159 ili pošalji popis s dimenzijama na info@ze-ma.hr

Poslujemo na području cijele Hrvatske, a svoje proizvode plasiramo i na zahtjevno inozemno tržište Njemačke, Austrije, Švicarske i Italije.